فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 48 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیاوش نصرت پناه، احمد کریمی صفحات 1-30
    این مقاله باهدف ارائه الگوی پشتیبانی آمادی موردنیاز در هنگام بحران ها صورت گرفته. که ازنظر هدف توصیفی تحلیلی و ازنظر جهت گیری کاربردی و ازنظر راهبرد با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 150 نفر است که 50 نفر از این افراد بر اساس فرمول آماری ، جهت جمع آوری اطلاعات به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد و برای روایی سنجی از طریق روایی محتوا و برای محاسبه سنجش پایایی پرسشنامه از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که سه سیستم لجستیک یکپارچه ، چابک و ناب می توانند به عنوان ابعاد اصلی الگوی پشتیبانی مطلوب در بحران مورداستفاده قرار گیرد. همچنین یازده مولفه پذیرفته شده در وضعیت های بحرانی به ترتیب اولویت مرکب از اهداف یکپارچه ، طراحی یکپارچه ، عملکرد یکپارچه ، واکنش سریع ، فناوری ، انعطاف پذیری ، مشتری مداری ، حذف اتلاف ، بهبود مستمر ، استانداردسازی ، به هنگام بودن ، است و این ابعاد برگرفته از سیستم های لجستیک یکپارچه ، چابک ، ناب می باشد.
    کلیدواژگان: لجستیک ناب، لجستیک یکپارچه، لجستیک مجازی، لجستیک چابک، بحران
  • محمد ظهرابیان، عیسی شریفی صفحات 30-60
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی برون سپاری خدمات تعمیرات خودروهای سنگین در سازمان های بزرگ برنامه ریزی و به مرحله اجرا درآمد. کلیه مسئولین آماد و پشتیبانی، جانشین های آن ها، مسئولین نت و همچنین مسئولین قسمت های مربوطه در سازمان نظامی - انتظامی-انتظامی که تعداد کل آن ها 98 نفر است، جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند، کلیه این افراد نیز گروه موردمطالعه را تشکیل داده که از آن ها اطلاعات جمع آوری گردید. بر اساس بررسی ادبیات و الگوهای موجود و مصاحبه 8 نفر از صاحب نظران، متخصصان و استادان فن، الگوی مفهومی پژوهش طراحی گردید. به منظور اعتبارسنجی این الگو و جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای طراحی گردید که پایایی آن در حد قابل قبول بوده (917/0) و روایی محتوایی آن با استفاده از نظرات متخصصان و صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. روایی سازه نیز از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت که روایی و اعتبار مولفه ها، شاخص های تشکیل دهنده هر یک از مولفه ها و درنتیجه ابعاد مربوط به تایید رسید. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی با کمک از نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیز رل استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که به طورکلی ازنظر گروه موردمطالعه، ابعاد سه گانه یکپارچگی نیروی انسانی، یکپارچگی دانش و یکپارچگی فرآیند مربوط به دیدگاه برون سپاری فرآیندهای کسب وکار، ابعاد سه گانه پیچیدگی شبکه، پیچیدگی فرآیند و پیچیدگی تولید مربوط به دیدگاه لجستیک نوع چهارم و یک بعد از دیدگاه لجستیک یکپارچه با عنوان زبان مشترک، عناصر اصلی الگوی برون سپاری فعالیت های تعمیرات خودروهای بزرگ را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، لجستیک یکپارچه، لجستیک نوع چهارم، برون سپاری فرایندهای کسب وکار، تعمیرات، خودروهای سنگین
  • اصغر آقایی، علی اکبر چنانی صفحات 61-79
    این تحقیق به بررسی کاهش سوانح خودرویی در ناجا پرداخته است و هدف آن به تصویر کشیدن وضع موجود و احصای مشکلات و معایب سوانح خودرویی در ناجا و ارائه پیشنهادهای کاربردی به مسئولان ذی ربط و بهبود وضعیت موجود تدوین شده است. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ توصیفی – پیمایشی هست. جامعه آماری 240 نفر از کارکنان ترابری آماد و پشتیبانی ناجا، تهران بزرگ، استان البرز و دانشگاه علوم انتظامی امین بوده است و نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 106 نفر محاسبه شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه که با استفاده از طیف لیکرت، مشتمل بر 40 سوال بسته، که بر اساس فرضیه ها، مولفه های اصلی و فرعی تدوین گردیده است. ضریب آلفای کرونباخ کل 892/0 به دست آمد که نشان دهنده وجود پایایی بسیار بالایی برای پرسشنامه می باشد. بر اساس یافته های تحقیق و استفاده از آزمون فرض (t) تک نمونه ای و میانگین های به دست آمده ازنظر کارشناسان، مدیریت ترابری بیشترین تاثیر و حمایت بیمه ای کمترین تاثیر را بر کاهش سوانح خودرویی در ناجا دارند.
    کلیدواژگان: سوانح خودرویی، آموزش نیروی انسانی، قوانین و مقررات، تجهیزات فنی (قطعات استاندارد)، مدیریت ترابری
  • مهراب رامک، وحید نیازی، بهروز پور ولی، احمد مسجدی صفحات 79-99
    مدل یکپارچه تعیین هزینه ها در زنجیره تامین برخلاف سایر مدل هایی که یک یا دو بعد را به کار می گیرند، هر سه بعد تولید، تامین و توزیع را به طور همزمان به کار می گیرد. با توجه به اینکه در مدل یکپارچه، موجودی مدل با در نظر گرفتن هر سه مرحله با یکدیگر در نظر گرفته شده و تبادل هزینه ها به درستی صورت می گیرد، لذا هزینه های ایجادشده کمتر خواهد بود. این مقاله، مدلی یکپارچه بر مبنای هر سه بعد مذکور برای تعیین هزینه کل در زنجیره تامین ارائه می کند. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که استفاده از مدل یکپارچه تولید- تامین- توزیع در مقایسه با نتایج حاصل از سایر مدل ها صرفه جویی بیشتری در هزینه ها را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک، هزینه کل، یکپارچه سازی
  • محمد خدابخشی، محمد خارستانی، اکرم عربی امیرحصار صفحات 99-111
    در این مقاله که با محوریت زنجیره ارزش پورتر و بکارگیری استاندارد ایزو 9001 با روایت 2008 در زنجیره تامین تهیه شده است، ابتدا زنجیره ارزش پورتر معرفی شده و سپس فرایندهای زنجیره تامین مورد اشاره قرار گرفته است و سپس الگویی بر اساس استاندارد ایزو برای طراحی سیستمی پایدار جهت استانداردسازی فعالیت ها به طورکلی ترسیم گردیده است که این الگو می تواند فرایندی پویا را برای فعالیت های زنجیره تامین ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش پورتر، استانداردهای ایزو ISO)9000) و 9001، کیفیت، زنجیره تامین، ایمنی
  • علی رستگار، محمد سعید براتی مصلح صفحات 111-127
    در هزاره سوم که به عصر مجازی معروف شده با تولد فناوری های نوین سخت افزاری و نرم افزاری، نه تنها استفاده از این فناوری ها در سازمان مغفول نمانده بلکه جهت گیری مدیران به سوی هوشمند سازی بنگاه و زنجیره تامین با استفاده از این فناوری ها به عنوان راهبرد اصلی سازمان در عصر حاضر تلقی می شود. در مقاله حاضر نگارنده به صورت ضمنی لزوم برقراری این سیستم را در زنجیره تامین بیان نموده و استفاده از رادیو شناسه ها و سامانه تحلیلگر لحظه ای را به عنوان توانمند سازهایی بااهمیت در جهت افزایش بهره وری و نیل به تصمیمات عالمانه بهینه با استفاده از تحلیل های بلادرگ ((برخط و لحظه ای) بیان و آن ها را به عنوان راهبردی ترین نیاز زنجیره تامین معرفی می نماید. در این راستا مقاله نخست به تعریف، نقش و دسته بندی سیستم های اطلاعاتی هوشمند پرداخته و در ادامه با استفاده از نظرات خبرگان (جامعه آماری را در این تحقیق 26 نفر از کارشناسان مرتبط با حوزه آماد و فناوری تشکیل می دهند) به بیان ویژگی های کنترلی سیستم های تحلیلی بر خط و همچنین آگاهی حاصل از بکارگیری این سیستم ها پرداخته و در ادامه مباحث فوق به معرفیمفاهیم OLAP و DSS و BI و RFID مبادرت می نماد.. در پایان نیز با استفاده از روش کیفی و مصاحبه با کارشناسان به نحوه ی برقراری ارتباط بین فناوری RFID و سیستم های اطلاعاتی به نحوی که بالاترین مزیت اقتصادی را در اتخاذ تصمیمات برای زنجیره تامین به همراه داشته باشد اشاره شده است.
    کلیدواژگان: هوش تجاری، سیستم پردازشگر تحلیلی برخط، رادیو شناسه، تصمیم یار، پیش بینی، مدیریت زنجیره تامین
  • یعقوب رضایی، سینا خلیلی خمیران صفحات 127-160
    ترابری و رساندن محصولات فاسدشدنی به بازار هدف، همواره یکی از چالش های فراروی تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و شرکت های ترابری بوده است. در این مقاله زنجیره ی تامینی در نظر گرفته شده است که در آن تولیدکننده، محصولی جدید را عرضه و از طریق شرکت لجستیک نوع سوم (3PL) به یک بازار دور ارسال می کند و توزیع کننده کالا را خریده و به مشتریان نهایی می فروشد. از آنجائی که محصول فاسدشدنی است، هم مقدار و هم کیفیت آن ممکن است در طول فرایند ترابری، کاهش یابد. هدف از انجام این تحقیق رسیدن به نقطه بهینه تصمیم گیری در رابطه با سه عنصر اصلی زنجیره تامین موردنظر، یعنی «قیمت ترابری شرکت لجستیک نوع سوم»، «مقدار بارگیری محصول و قیمت عمده فروشی» و «مقدار خرید توزیع کننده و قیمت خرده فروشی» می باشد. نتایج نشان می دهد که حضور یک شرکت «لجستیک نوع سوم» تاثیر قابل توجهی بر عملکرد بهینه زنجیره تامین دارد. همچنین در این مقاله یک طرح انگیزشی برای هماهنگی طرفین زنجیره تامین که شامل دو قرارداد «ترخیص بازار عمده فروشی (WMC)» بین تولیدکننده و توزیع کننده و «تقسیم تخفیف قیمت عمده فروشی (WDS)» بین تولیدکننده و شرکت لجستیک نوع سوم می باشد، ارائه شده است که طرفین را وادار به عملکرد هماهنگ می کند.
    کلیدواژگان: محصول فاسدشدنی، مدیریت زنجیره تامین، هماهنگی چند جانبه، قراردادهای همکاری، لجستیک نوع سوم